OPNIEUW MAG IK GAAN.

Door: Ineke

Blijf op de hoogte en volg Ineke

27 Juli 2025 | Nederland, Almelo

Beste allemaal,

En dan kom ik weer bij jullie binnen. Met de mededeling dat ik weer mag gaan. Weer mag gaan naar Nyabondo in Kenia. Naar de kinderen daar, de medewerkers en de Ineke's. Allen weer ontmoeten en daar weer gewoon zijn. Nu voor een langere tijd. Ik vertrek 1 September en blijf een kleine 6 weken. Een visum daar is nl niet meer nodig. Wel een eTA. Een Electronic Travel Autorisation. Met dit document mag ik 3 maand in Kenia blijven. Dat is heel mooi. Op de eTA is het wel gewoon dezelfde informatie invullen en dezelfde documenten sturen. Ze willen veel weten. Altijd een beetje nerveus werk. Daarnet daarmee bezig geweest. Hoop dat het gelukt is en geaccepteerd wordt.

De vaccinaties zijn gehaald en de malaria tabletten liggen bij de papieren. Het gele boekje gaat mee.

Ik ga daar weer gewoon helpen en vooral met de kinderen bezig zijn. Helpen met eten en uit en naar bed gaan. Maar vooral de kinderen afleiding, bezigheden en aandacht bieden. Er voor ze zijn, met ze wandelen en een beetje verwennen met veel wat ze bijna niet of nooit krijgen.

De grote meiden van de middelbare schoolopleiding zullen ook weer een beetje aandacht krijgen. Voor hen en de docenten is het de vraag van Sr. Ludovena om schoolmaterialen aan te schaffen zoals materialen om manden te maken, kraaltjes om sieraden te maken, garens om te leren breien en zo zal er meer zijn. Het centrum heeft het momenteel en opnieuw moeilijk. Ook in Kenia wordt het levensonderhoud en de rest veel duurder. De vraag is dan ook om opnieuw bij te dragen in het kopen van voedsel en medicijnen. Basisvoedsel zoals bonen, mais en rijst. En medicijnen voor de kinderen en patiënten die op het centrum verblijven.

Voor hen die hier voor het eerst lezen....Nyabondo is een groot complex waar o.a. kinderen met meervoudige beperkingen opgevangen worden en scholing krijgen. Op het centrum is ook een training voor grotere meiden en een enkele jongen. Die krijgen hier les in sieraden maken, naaien, breien en meer om in de toekomst met heel veel geluk in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. Nyabondo is inmiddels ook een soort van gezondheidscentrum waar mensen van buiten met hun gezondheidsklachten naar toe kunnen komen. Mensen kunnen daar dan verblijven voor observatie, behandeling en/of therapie. Er zijn daarom op het centrum behandelkamers en slaapplekken ingericht. Op het centrum is een een klein ziekenhuisje ingericht voor operaties. Er is een orthopedische werkplaats waar protheses en andere hulpmiddelen gemaakt worden. Er is dus heel veel te doen en heel veel gaande. Ik slaap daar in zeeeeer eenvoudig appartementje op het centrum zelf. Ik hoor er daardoor helemaal bij en het geeft me altijd een goed gevoel.

Inmiddels heb ik heeel veel statiegeldflessen ingezameld. Heel ver boven mijn verwachting. Met dit geld kan ik heel veel doen en veel voor het centrum betekenen. Maar ik wil meer doen. Vooral het kopen van voedsel en medicijnen heeft weer mijn aandacht. Dan de materialen voor de training/middelbare schoolopleiding. Een andere vraag is de aanschaf van dekens en lakens. Ook daar hoop ik in te kunnen voorzien. En misschien zie ik ter plekke wel iets wat hard nodig is. We zullen zien. Ik hou jullie op de hoogte.

Over een paar weken kom ik hier weer binnen "wandelen".

Allemaal tot een volgende keer.

Ineke

• 27 Juli 2025 - 13:44

Andy Scholten:

Hoi Ineke

Wat fijn dat je op t vernieuwde digitale toeristenvisum je nu 3 maand in Kenia mag verblijven. Natuurlijk zal ik dat weer steunen.

Ik ben ook wel benieuwd of er in Kenia aandacht wordt besteed aan school-farming of groentetuin bij het centrum. En of daar ook aandacht wordt besteedt aan verbetering van opbrengsten. Ook dat kan helpen bij de voedselvoorziening. Heel veel succes en groeten

• 27 Juli 2025 - 14:38

Miny Zandbergen :

Wat fijn Ineke dat je weer kunt gaan ,

fijne tijd daar ,ik zie de verslagen dan weer verschijnen,

gr Miny Zandbergen

• 27 Juli 2025 - 21:32

Ad Van Baal En Mirjam Massuger:

Geweldig Ineke,, dat je weer naar 'jouw kinderen' en de andere lieve mensen die je daar kent, kunt en mag gaan. En wat fijn dat je nu langer kunt blijven. Ga er met volle teugen van genieten. Wij gaan jouw verslagen en foto's weer lezen en bekijken.

• 03 Augustus 2025 - 21:37

Dianne Groote :

Wat fijn Ineke dat je weer naar “jouw” kinderen mag gaan . Ik wens je een hele goede reis en een hele goede tijd daar.

• 03 Augustus 2025 - 23:03

Annetta Overweg:

Heel veel genieten en ons mee laten genieten. Zo bijzonder wat jij allemaal doet[e-1f618]. Lief mens met een [e-1f49b]